Windows Vista

Toen de eerste details van Windows Vista in 2006 bekend werden dacht ik “hm, ziet er leuk uit. Als het uit is moet ik het maar eens proberen!”
Toen kwam begin 2007 Vista uit en hoorde ik van alle kanten slechte verhalen. Slechte prestaties, veel hogere systeemeisen, niet-ondersteunde hardware…
Een paar weken geleden kwam Grand Theft Auto IV uit, en dat spel heeft minimaal een 2,4 GHz dualcore-processor nodig. Een jaar daarvoor had ik een nieuwe computer gekocht, met het oog op GTA4, maar helaas: dat was een 2,1 GHz. En dus had ik na iets meer dan een jaar alweer een nieuwe computer nodig
Vanwege alle slechte verhalen rond Vista was ik van plan weer Windows XP te gaan proberen, maar ik wilde nu per se een 64-bitversie. Na lang zoeken bleek dat van Windows XP 64-bit geen Nederlandse versie is uitgebracht. Tja, wat moet je dan?

Op dat moment had ik zoiets van “ik ga Vista gewoon zélf proberen”. Ik had immers een gloednieuwe quadcore-processor gekocht en veel van Vista’s problemen hadden te maken met verouderde hardware.
Ik moet zeggen, de eerste ervaringen waren positief. Achteraf had ik een ander moederbord moeten kopen met 4 SATA-aansluitingen in plaats van 2, zodat ik het nieuwe besturingssysteem op een SATA-harde schijf kon installeren. Soit, dan maar niet. Maar het kán tenminste!
De installatie ging prima en was eindelijk niet meer in 640×480-resolutie zoals in 98 en XP het geval was. Dat maakt de installatie veel prettiger voor de ogen. Beetje jammer was tijdens de installatie Windows niet door had dat ik een breedbeeldmonitor heb, en dat alles dus flink werd uitgerekt.
Bij de eerste keer opstarten had Windows dat wel door, en in tegenstelling tot Windows XP zag alles er meteen goed uit. In XP werd de eerste keer opgestart in 640×480 en ging Windows proberen een betere resolutie te vinden. Dat hield over het algemeen in dat alles ontzettend traag werd en ging flikkeren totdat je nieuwe stuurprogramma’s had geïnstalleerd. Vista doet dat blijkbaar automagisch en startte heerlijk in 1680×1050 op! Ook spellen deden het prima met het geïnstalleerde stuurprogramma.

De eerste tijd werkte alles dus prima. Maar toen kwam GTA IV uit en die had nieuwere stuurprogramma’s nodig. Dat bleek een hele klus…
Elke keer als ik de nieuwe versie probeerde te installeren moest de pc opnieuw opgestart worden. Prima, en dat ging ook goed. Tot ongeveer 5 seconden nadat Windows opgestart was. Dan ging het beeld op zwart en zat er niks anders op dan de pc wéér opnieuw opstarten. En deed je dat, dan kreeg je een blauw scherm en kon je niks meer.
Uiteindelijk heb ik dat probleem kunnen oplossen en werkt GTA IV perfect.

Inmiddels heb ik Vista zo’n 4 weken draaien, en het bevalt me prima. Aero is geinig, maar niet noodzakelijk. Windows-Tab ipv Alt-Tab is erg leuk, maar ook niet noodzakelijk. Het nieuwe zoeksysteem werkt super voor geïndexeerde mappen, maar matig voor niet-geïndexeerde mappen. Geen Alt-Enter kunnen doen op mappen in Windows Verkenner is een ramp! Waarom dat is verwijderd snap ik totaal niet, want rechter muisknop-Eigenschappen werkt nog wel
Tja, wat moet je er verder van zeggen? Veel mensen zullen het waarschijnlijk niet lekker vinden werken, anderen zullen nooit weer terug willen naar XP.
Persoonlijk vind ik het niet een enorme verbetering over XP, maar zeker ook geen verslechtering. Het bevalt me prima en ik zie geen reden om weer terug te keren naar XP.
Als je nog zit te twijfelen tussen XP en Vista en je pc kan Vista aan, probeer het dan een keer. Dat is de enige manier waarop je zeker weet of het wat voor je is.