Video’s overzetten naar de pc

Al jaren was ik passief op zoek naar een manier om videobanden om te zetten naar digitale bestanden, om ze daarna eventueel op dvd te branden. Een paar maanden geleden ben ik toch ook maar eens actief op zoek gegaan naar een manier, en kwam op Marktplaats een apparaatje tegen, voor minder dan 15 euro! Werkt supersimpel: scart->tulpstekker-verloopstuk achterin de videorecorder, kabels aansluiten tussen verloopstuk en het apparaatje, apparaatje aansluiten op een usb-poort.

Maar helaas, daar begonnen de problemen: de software werkt alleen op 32-bit Windows XP. En ik heb 64-bit Windows 7. Nou bleek dat er wel stuurprogramma’s bestaan voor 64-bit Vista, en vaak werkt dat ook wel onder Windows 7, maar dat leek allemaal niet te werken. En dan schijnt het ook nog eens mogelijk te zijn dat dit een goedkoop Chinees namaakproduct is. Fijn dus!
Uiteindelijk heb ik maar gezocht naar eentje die gegarandeerd werkt onder 64-bit besturingssystemen, en jawel: die bestaat! De König CMP-USBVG5 voor geïnteresseerden (€ 19,95).
Oude stuurprogramma’s voor de zekerheid maar verwijderd, nieuwe stuurprogramma’s geïnstalleerd: niks. Opnieuw gedaan, nog niks. Wat heb je aan een product dat niet werkt? Niks! Naar de winkel gegaan en zonder problemen kunnen omruilen (hulde aan Computerland!). Aangesloten: nog niks. Andere kabels: nee dus. Andere scart->tulpomvormer: ook niet. O hee, waarom staat er “input” op de scartstekker? Oeps  :X
Wat blijkt: het verloopstuk van scart naar tulpstekker bleek alleen te werken voor ingaande signalen, oftewel van bijvoorbeeld spelcomputer naar tv (wat ik had getest) maar niet voor uitgaande signalen, dus van videorecorder naar het apparaatje.
Gisteren naar Okaphone gegaan en die verkocht gelukkig een goed verloopstuk. Kost wel wat (€ 7,50), maar dan heb je ook wat!
Want ja hoor, eenmaal aangesloten werkte het allemaal prima. Maar wees niet bang, de problemen zijn nog niet voorbij 🙂

Bij het König-apparaatje zat een probeerversie van Ulead VideoStudio 10. Wat een k*!@#%^$-programma is dat! Allereerst, de GUI-designers vonden het blijkbaar “hip” om het programma een eigen tintje te geven (klikbaar):

Gevolg: het is langzaam, schakelt Aero Glass uit (wat voor vertraging zorgt bij het opstarten en afsluiten van het programma en bij het schakelen tussen programma’s) en voegt niks toe. Maar goed, ik heb helaas geen goede ervaringen met het opnemen van video via VirtualDub dus ik moet het er maar mee doen.
De standaardinstellingen nemen video op op 640×480 (kleiner dan tv-beeld maar een aanbevolen resolutie voor bijv. YouTube) in een ongecomprimeerd formaat met ongecomprimeerde audio (stereo). Gevolg: een minuut aan beeld en geluid neemt ongeveer 1 GB aan ruimte in :X Een uur aan materiaal is dus zo’n 60 GB. Ter vergelijking: een film van twee uur in HD-kwaliteit (1920×1080) met 5.1-geluid, dus 6,75x zoveel pixels en 2,5x zoveel audiokanalen en twee keer zo lang past op een Blu-ray-schijf van 50 GB. Maar ach, qua schijfruimte zit het wel goed dus wat maakt het uit.

Vervolgens moet het materiaal in stukjes geknipt worden. Daar viel me op dat delen van de ondertiteling en zenderlogo’s niet goed te zien waren. Hm… Wat blijkt: de software verkleint het tv-beeld van 720×576 niet naar 640×480 maar knipt de randen eraf om op die resolutie te komen! Had ik al gezegd wat een k*!@#%^$-programma het is?
Oftewel: alles opnieuw overzetten… Gelukkig blijkt ergens in de “hippe” menus een optie verstopt te zitten om het beeld op te slaan als Motion JPEG waardoor een uur aan materiaal “nog maar” 18 GB inneemt op de iets hogere tv-resolutie.

Naschrift 1 november 2012:

Ergens verstopt tussen de installatiebestanden van het stuurprogramma van de König zat een simpel programma genaamd “VideoView”. Geen onnodige GUI, gewoon een simpel programma dat doet wat het moet doen: video opnemen van een externe bron. En de kwaliteit is nog beter (minder schokkerig) dan via Ulead Videostudio ook. Ik heb het programma inmiddels gebruikt om een aantal videobanden om te zetten en er zullen nog vele volgen.